Το Θησείο, αλλιώς Σάββατο 14 και 28 Απριλίου 2018

Βιωματικός εκπαιδευτικός περίπατος για μικρούς και μεγάλους από το Μουσείο των Ηρακλειδών μέχρι τον Κεραμεικό

Ποιος είναι ο αρχαίος ναός με το… λάθος όνομα που μοιάζει να μην τον άγγιξε ο χρόνος; Και γιατί η εκκλησιά των Αγίων Ασωμάτων είναι «βυθισμένη» σε σχέση με τον σημερινό δρόμο; Σε ποιο μουσείο τέχνης οδηγούν τα ίχνη του τραμ;

Αυτά -κι άλλα πολλά- θα ανακαλύψουμε σε έναν βιωματικό εκπαιδευτικό περίπατο για μικρούς και μεγάλους στη γειτονιά του Μουσείου των Ηρακλειδών, με «πυξίδα» την ιστορία και την αρχιτεκτονική.

Η γραφική συνοικία του Θησείου αποτελεί «υπαίθριο μουσείο» τέχνης και αρχιτεκτονικής με μνημεία και κατάλοιπα όλων των εποχών, που αφηγούνται τη μακραίωνη ιστορία της Αθήνας. Τα «εκθέματά» του -κτίρια, δρόμοι, πλατείες, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι- δε βρίσκονται σε προθήκες, αλλά μπροστά στα μάτια μας, στις καθημερινές μας διαδρομές. Κρύβουν ιστορίες της πόλης γοητευτικές, που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε παρέα.

Αφετηρία του περιπάτου μας θα είναι το κτίριο του Μουσείου των Ηρακλειδών επί της οδού Ηρακλειδών 16, σύγχρονο πλέον τοπόσημο της ιστορικής γειτονιάς, που αποτελεί μία περίπτωση υποδειγματικής επανάχρησης ενός αξιόλογου κτιρίου για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα συνεχίσουμε κάνοντας στάσεις σε επιλεγμένα μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος, ενώ στον περίβολο της βυζαντινής εκκλησιάς των Αγίων Ασωμάτων θα παίξουμε παιχνίδι ρόλων και θα γίνουμε όλοι «ξεναγοί». Τέλος, θα καταλήξουμε στην πεζοδρομημένη οδό Ερμού, στο ύψος του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού. Με άλλα λόγια, μέσα σε λίγες εκατοντάδες μέτρα θα «περπατήσουμε» νοερά στις κυριότερες χρονικές φάσεις της πολεοδομικής ιστορίας της Αθήνας.

Στόχος

Να συλλέξουμε εικόνες και συναισθήματα και να «χαρτογραφήσουμε» ξανά την περιοχή, δημιουργώντας τον δικό μας «χάρτη εντυπώσεων και συναισθημάτων».

Τι θα δούμε

Το Μουσείο και την οδό Ηρακλειδών με τα ίχνη του τραμ, τον ναό του Ηφαίστου και της Εργάνης Αθηνάς από την πλατεία του Θησείου, τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό, τον βυζαντινό ναό των Αγίων Ασωμάτων, το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, την οδό Ερμού, το μνημείο του Ολοκαυτώματος, τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού (από την ενημερωτική πινακίδα της οδού Ερμού). Κι ό,τι άλλο βάλουμε εμείς στο χάρτη!

Τι θα χρειαστούμε

Σακίδιο με φωτογραφική μηχανή, μολύβι, παγούρι με νερό.

Επιστημονική επιμέλεια-σχεδιασμός
Λίλα Πατσιάδου, Αρχαιολόγος

Κόστος συμμετοχής – αγοράστε το εισιτήριό σας από τα εκδοτήρια του μουσείου:

Κόστος: 10(ενήλικες), 5 (έφηβοι 12-18 ετών), δωρεάν (παιδιά έως 12 ετών)

Με το ίδιο εισιτήριο, οι συμμετέχοντες μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση Αρχαίας Κινεζικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μουσείου οποιαδήποτε στιγμή μέχρι 15 Ιουλίου 2018