H έμπνευση για τη δημιουργία ενός πολυδύναμου πολιτιστικού κέντρου ήρθε από την μεγάλη αοιδό Αλεξάνδρα Τριάντη, ιδρύτρια του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Έτσι ανατέθηκε, μέσω Σύλλογου, η μελέτη του σημερινού Μεγάρου σε κορυφαίους έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες και ειδικούς της ακουστικής. Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής από το 1953, ο Χρήστος Δ. Λαμπράκης διαδέχτηκε το 1977 στην προεδρία την ιδρύτρια του Συλλόγου Αλεξάνδρα Τριάντη και κατέβαλε άοκνες προσπάθειες για την πραγματοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα Πολιτιστικά Κέντρα διεθνώς. Η πρώτη οικονομική προσφορά για την ανέγερση του κτιρίου ανήκει στον Δημήτρη Μητρόπουλο, ο οποίος πρόσφερε τα έσοδα από τις συναυλίες που έδωσε στην Αθήνα η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης, υπό τη διεύθυνσή του.

• Στη δεκαετία του 1970 ολοκληρώθηκαν οι μελέτες καθώς και η κατασκευή του σκελετού του κτιρίου, όταν ο μεγάλος ευεργέτης και πρόεδρος του Ιδρύματος Δεκόζη-Βούρου κ. Λάμπρος Ευταξίας έδωσε την αναγκαία οικονομική υποστήριξη για την πλήρη χρηματοδότηση του έργου.

• Το 1981, μετά από μια περίοδο διακοπής των εργασιών, δημιουργήθηκε ένας νέος φορέας διοίκησης, με τη συνεργασία αυτή τη φορά και του ελληνικού κράτους, το οποίο στη συνέχεια με σημαντικές επιχορηγήσεις συνέβαλε αποφασιστικά στην αποπεράτωση της κατασκευής του έργου. Ο νέος αυτός φορέας ονομάζεται Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και διοικούνταν από το 1981 από εκπροσώπους του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και του ελληνικού δημοσίου. Ο Οργανισμός με Πρόεδρο τον Χρήστο Δ. Λαμπράκη, ανέλαβε την ευθύνη ολοκλήρωσης των εργασιών και στην συνέχεια τη λειτουργία του Μεγάρου.

• Το 1991 εγκαινιάστηκε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή.  Την ίδια χρονιά γεννήθηκε η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και στις 20 Μαρτίου ο ήχος της βιόλας του Γιούρι Μπασμέτ εγκαινίασε την Αίθουσα Φίλων της Μουσικής.

• Το 2003, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών άνοιξε τις πόρτες του Διεθνούς Συνεδριακού του Κέντρου, δημιούργησε έτσι μαζί με τις παλαιότερες αίθουσες ένα από τα πλέον σύγχρονα πολύ-πολιτισμικά κέντρα του είδους του διεθνώς .

• Το 2004, η περίφημη Φιλαρμονική του Βερολίνου, υπό τον σερ Σάιμον Ρατλ με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο, ανοίγει για το φιλόμουσο κοινό την υπερσύγχρονη αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη ενώ με το ρεσιτάλ του διάσημου πιανίστα Πάουλ Μπαντούρα Σκόντα εγκαινιάζεται η αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς το Αίθριο των Μουσών, που αποτελεί τη φυσική προέκταση των εσωτερικών χώρων του Μεγάρου προς το ύπαιθρο, υποδέχεται τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της Αθήνας.

• Στα χρόνια που ακολούθησαν ολοκληρώθηκαν: οι νέες εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», νέες αίθουσες συνεδρίων και πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες δεξιώσεων, αίθουσες δοκιμών, εκθεσιακοί χώροι και ένας υπερσύγχρονος τριώροφος χώρος στάθμευσης. Στα δεκαοκτώ χρόνια της λειτουργίας του, το Μέγαρο Μουσικής υπό την έμπνευση και καθοδήγηση του Χρήστου Δ. Λαμπράκη ανέπτυξε μια πρωτοφανή πολιτιστική δραστηριότητα που κάλυψε τρεις σημαντικές κατευθύνσεις. Λειτούργησε ως σύνδεσμος ανάμεσα στις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές πολιτιστικές δυνάμεις –  παρουσιάζοντας στην Αθήνα μερικούς από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και συγκροτήματα της εποχής μας αλλά και εξάγοντας πολιτισμό στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ταυτόχρονα, επενδύοντας ενεργά στο μέλλον, ξεδίπλωσε ένα φιλόδοξο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έφερε τους νέους από όλη την Ελλάδα σε επαφή με τον κόσμο της μουσικής και του πολιτισμού. Στήριξε και στηρίζει με κάθε τρόπο την ελληνική παραδοσιακή και σύγχρονη δημιουργία.

• Ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου γύρω και πίσω από το Μέγαρο σε ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης που θα φιλοξενεί σειρά εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων.Το 2010 ο κήπος του Μεγάρου πλημμύρισε από την εκπληκτική μουσική της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, υπό τη διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού Ρικκάρντο Μούτι και άνοιξε τις πύλες του στους πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας.