Ο Πρωθυπουργός, Ανδρέας Γεωργίου Παπανδρέου, εγκαινίασε και βάπτισε το Στάδιο, δίνοντάς του το όνομα “ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ” στις 16 Φεβρουαρίου του 1985 κατά τη έναρξη του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου. Το Μάρτιο του 1985 φιλοξενήθηκε στο ΣΕΦ η πρώτη μεγάλη αθλητική διοργάνωση, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, γνωστό ως ΕΠΑ’ 85.

Είναι έκτοτε διεθνώς γνωστό λόγω της διεξαγωγής στους χώρους του πολύ σημαντικών Ευρωπαϊκών και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων στο Στίβο, στο Μπάσκετ, στο Βόλεϊ, στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση, στο Χάντμπολ, στην Πάλη, στην Ξιφασκία, στη Ρυθμική Γυμναστική, στην Άρση Βαρών, στην Πυγμαχία αλλά και σε όλα τα αθλήματα κλειστού χώρου.

Έχει ανταποκριθεί απολύτως ικανοποιητικά σε υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικά θεάματα, όπως καλλιτεχνικές παγοδρομίες χορού, αφού είναι το μοναδικό Στάδιο στη χώρα μας που διαθέτει εκ κατασκευής πίστα Παγοδρομίου. Εχει φιλοξενήσει επίσης συναυλίες μουσικής και τραγουδιού όλης της κλίμακας των μουσικών ειδών από ποπ-ροκ έως και κλασσική μουσική, με φημισμένους Σολίστες και Συγκροτήματα Έλληνες και Ξένους, από τον Γιάννη Μαρκόπουλο και το Γίωργο Νταλάρα έως τους SCORPIONS και τον Leonard Bernstein.

Πρέπει να γίνει ειδική μνεία στη μοναδικότητα του, σ’ όλη την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, να καλύπτει διεθνούς βεληνεκούς πολυπρόσωπα επιστημονικά επαγγελματικά συνέδρια μέχρι και 10.000 συνέδρους, κυρίως ιατρικά.

ΤΙΜΗΘΗΚΕ με το ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΑΚS (Διεθνής Οργανισμός Κτισμάτων για τον Αθλητισμό και τον Ελεύθερο Χρόνο) το Νοέμβριο του 1991 στην κατηγορία: Κτίρια για Διεθνείς Εκδηλώσεις με αναφορά στον ιδιοκτήτη: Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας /Αθλητικό Κέντρο Πειραιά και στον Αρχιτέκτονα: Θύμιο Παπαγιάννη και Συνεργάτες.